Microsoft A.I. Bootcamp Athens

Posted: 05/09/2018 in Događaji i novosti

Još uvek smo pod utiskom, pune pozitivne energije i želje za radom, napredovanjem i širenjem znanja…

U periodu 27-30. avgusta, Microsoft je u Atini organizovao kamp veštačke inteligencije “Alice envisions the future – How Artificial Intelligence can impact the way we see the world”,  sa ciljem da devojčicama između 15 i 17 godina predstavi svet veštačke inteligencije i pokaže im na koji način savremene tehnologije mogu promeniti svet.

U kampu je učestvovalo 160 devojčica i 60 nastavnika iz Centralne i Istočne Evrope, izabranih na osnovu konkursa objavljenog na socijalnim mrežama.

Srbiju je na ovom događaju predstavljalo pet devojčica. Pored Atine Kačar, Kristine Mutavdžić (IX Beogradska gimnazija)  i Jovane Janković (Savremena gimnazija, Beograd), kao predstavnice Srbije izabrane  su i dve učenice naše škole – Marijana Munćan (II2) i Marija Magdalena Jovanov (II2).

Sa velikim zadovoljstvom, uz izuzetnu čast, zajedno sa nastavnicom Katarinom Aleksić iz Beograda i Jelenom Ružičić, predstavnicom kompanije Microsot Srbija, našla sam se u njihovoj pratnji.

Četvorodnevni kamp za sve nas predstavlja neponovljivo iskustvo. Činjenica je da najveći deo zaposlenih u oblasti IT-a u današnje vreme čine osobe muškog pola. Jedan od ciljeva kampa bio je i da ohrabri devojčice da se bave naukom, primenjuju savremene tehnologije, da im pokaže da su oblasti informacionih tehnologija i STEM-a otvorene za sve one koji u njih žele da kroče. O svojim ličnim iskustvima pričale su sada uspešne žene zaposlene u IT industriji (Kristin Tolie, Didem Un Ates…), čije životne priče nisu bile od početka jednostavne ni lake. Sudeći po pitanjima koja su devojčice postavljale posle sesija, govornice su na njih ostavile snažan i, sigurna sam, izuzetno podsticajan i pozitivan utisak.

Ono što se meni lično (a pretpostavljam i devojčicama) najviše dopalo jesu radionice. Mnogo je lepo kada nešto pravite, programirate, kada to radite timski, a još na kraju proradi – i to baš onako kako treba 😉

Tokom prva tri dana sklapale smo i programirale LEGO Mindstorms robote, pravile svoje prve projekte sa micro:bit kontrolerima, upoznavale se sa mogućnostima Minecraft EDU verzije, novog Paint 3D, Photos app-a.

Večernji časovi trećeg dana bili su rezervisani za izradu veštačke šake primenom kartonskog šablona i Arduino platforme. Sjajna atmosfera, druženje, razmena iskustava (ali i ukusna pica!) upotpunile su ovu aktivnost.

 

Poslednji dan osmišljen je kao HACK DAY. Za ovu aktivnost “preselile” smo se na Glifadu. Podeljene u grupe, rešavale smo zadatak za zadatkom. Teme su bile različite, svaka podjednako interesantna.  Primenjivale smo Microsoft Teams za saradnju i upoznale se sa njegovim mogućnostima, pravile ChatBot-a, upoznale se sa principima Machine Learning-a, Data Science-a, koristile aplikaciju za prepoznavanje likova, naučile mnogo toga o principima funkcionisanja IoT-a…

Mnogo je načetih tema i novih informacija, istraživanje nam tek predstoji…

Sve obavezne aktivnosti praćene su i zabavnim, poput istraživanja Atine, sklapanja nameštaja (Charity Hour), sportskih aktivnosti na plaži.

Sinergija ostvarena u Atini svakako će uticati na naš dalji rad, interesovanja, nadam se i na samopouzdanje devojčica, njihovu želju za radom u oblasti STEM-a i IT-a i želju za napretkom.

Sigurna sam da će se poznanstva i prijateljstva koja smo ostvarile (kako učenica tako i nastavnika) održati, kao i saradnja na širenju znanja koja smo tokom kampa stekle. Učesnice kampa dobile su i zvaničnu titulu. U svoje škole su se vratile kao pripadnice prve generacije Microsoft  A.I. ambasadora. 🙂

U potpunosti impresionirana događajem koji je Microsoft organizovao, uz poruku da sledite svoje snove, delim sa vama i nekoliko fotografija predivne Atine koje smo tokom pauza uspele da napravimo…

 

 

Advertisements

Ostavite komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s