O Arduinu

arduinoArduino je mikrokontrolerska platforma razvijena u Italiji 2005. godine na Institutu za interaktivni dizajn u Ivreji.

Napravljen je od open-source hardverskih komponenti koje su spojene na 8-bitni Atmel AVR mikrokontroler ili 32-bitni ARM procesor. Trenutno postoji više od petnaest različitih modela, a svi se mogu proširivati sa tzv. shield-ovima, koji imaju različite funkcije. Arduino dolazi u različitim veličinama. Trenutno aktuelne verzije ove popularne ploče su Arduino Uno R3, Arduino Due, Arduino Leonardo, Arduino MEGA 2560 R3, Arduino Nano, Pro Mini…

Ova platforma je prevashodno razvijena za poučavanje programiranja u C/C++ programskim jezicima. Arduino se programira putem Arduino softvera, besplatnim IDE-om u kojem se piše C/C++ programski kôd i prebacuje na kontroler. Ovaj softver radi na Windows platformi, MAC OS X-u i Linux-u, a pojavile su se aplikacije i za Android. Uz IDE se dobija i veliki broj primera koji čine odličnu osnovu za dalji rad.

Cena originalnog Arduina je trenutno oko 30€, a broj proizvedenih ploča iz godine u godinu rapidno raste. Pored originalnih verzija, na tržištu se mogu pronaći kineske kopije po znatno povoljnijim cenama (nekoliko dolara) uz istu funkcionalnost i ne mnogo slabiji kvalitet.

Na ulaze ovog kontrolera moguće je dovesti tastere, prekidače, gotove tastature, različite senzore (temperature, pritiska, protoka, IC senzore…), dok izlaze možete povezati na širok spektar izvršnih uređaja – LE dioda, sijalica, zujalica, motora, ekrana za prikaz podataka…

Proizveden je veliki broj gotovih dodatnih štitova (shields) i modula, a osim gotovih moguće je napraviti i sopstvene.

Arduino u školama

S obzirom na veoma jednostavnu upotrebu i male, bezbedne napone napajanja, Arduino može poslužiti kao odlično nastavno sredstvo na časovima informatike ili tehničkog i informatičkog obrazovanja u višim razredima osnovne škole.

Potrebno je samo izabrati i povezati potrebne komponente, priključiti uređaj preko USB-a na računar, u programskom okruženju podesiti osnovne podatke (tip ploče, naziv serijskog porta preko kojeg se vrši komunikacija) i krenuti sa pisanjem programskih linija.

Bez ikakvih izmena u nastavnim planovima i programima, Arduino može biti korišćen i na časovima informatike i programiranja u gimnazijama i srednjim sručnim školama. Na primer, Microsoft Visual C# vrlo lako možete povezati sa Arduinom. Potrebno je napisati dva programa – u C# programu se definiše “grafičko okruženje” i omogućava programsko upravljanje platformom tako što se podaci šalju na serijski port. S druge strane, Arduino program prima te podatke i sprovodi određene akcije u zavisnosti od primljenih vrednosti. Korisnici Ultimate verzije mogu koristiti i dodatak Visual Micro (www.visualmicro.com), koji omogućava učitavanje i pisanje Arduino kôda u samom MS okruženju.

Kada učenici jednom shvate princip rada Arduino platforme, pisanje njihovih programa ograničiće samo mašta…

[mart 2015]

Advertisements

Ostavite komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s